Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za spomenik Josipu Vukovi}u - \idi

Povodom otvorenja trgovačkog centra  KTC u Subotici prošle jeseni, gradonačelnik Križevaca iz Republike Hrvatske i ujedno jedan od vodećih ljudi u Hrvatskoj seljačkoj stranci, tradicionalno jednoj od pet najjačih stranaka, spomenuo je želju da prvom zgodom s članovima stranke posjeti grob Josipa Vukovića-Đide, čovjeka koji je točno 25 godina bio na čelu ove stranke u Subotici (1926.-1951.), tj. sve do smrti. I zbog izražene želje gosta i zbog nas samih, utvrdili smo, uz pomoć Biskupije, točnu lokaciju groba u »elitnom« (biskupskom) dijelu Bajskog groblja, tj. oznaku 1.-6. red 1J, što je točna oznaka skrom­ne ali uredne grobnice, čija su ploča i križ obrasli sitnom mahovinom. Na ploči, pokraj imena ostalih iz njegove obitelji, piše samo: »Ovdje otpočiva Josip Vuković-Đido«.
Dakako, moramo spomenuti kako je ovaj čovjek jedini iz Subotice bio narodni zastup-nik Skupštine Kraljevine Jugoslavije, senator Banovine Hrvatske (1939.-1941.) i sudionik Ustavotvorne skupštine FNRJ 1945. godine.
Borbom i kroz djelovanje HSS-a i Josipa Vukovića-Đide osobno, Hrvati su u Subotici imali od 1930. do 1940. potpunu kulturnu autono­miju, Hrvatski dom, Pjevačko društvo »Neven«, NK »Bačku«, Hrvatsko kulturno društvo, Pučku kasinu, a općem osjećaju hrvatstva kod Bunjevaca odlučujući je neumoran rad Josipa Vukovića-Đide na političkom polju, zbog čega je više puta zatvaran i u Kraljevini i u NDH i u FNRJ. Visoka cijena slobodoumlja i borbe za svoj narod svakako zaslužuje spomenik, ili barem bistu, poprsje u centru Subotice, kao i ime jedne od glavnih ulica u gradu. Premda se nisu ostvarili svi njegovi snovi, spomen na Josipa Vukovića-Đidu mora imati trajno obilježje!
 

Najava događaja

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika